Downsyndroom

De droom van Down, zo noemt mijn zoon de kinderen met het Syndroom van Down. Een prachtige benadering vind ik zelf.

In de meeste gevallen heeft het Downsyndroom geen erfelijke oorzaak. Meestal wordt dit veroorzaakt door een foutje in de celdeling, waardoor er te veel chromosomen 21 in de zaad- of eicel terecht komen. Daardoor hebben zij een verstandelijke beperking, waardoor zij zich anders ontwikkelen dan gemiddeld.

Lichamelijk zijn er enkele kenmerken die veel voorkomen: bijvoorbeeld iets schuin staande ogen of slappe en grote tong. Tussen mensen met het Downsyndroom kunnen verschillen zitten in fysieke en verstandelijke kenmerken, ieder mens is immers uniek.

De stimulering van het kind kan een grote invloed hebben op de mogelijkheden tot ontwikkeling en is dus erg belangrijk. Kinderen met Down leren en ontwikkelen zich voornamelijk met 1 op 1 begeleiding. Alle kleine stapjes moeten deze kinderen worden aangeboden worden. Je kunt er niet van uitgaan dat zij dit uit zichzelf oppakken door naar een ander te kijken en te imiteren.

Door diverse logopedisten, scholen, ouders en op de Down Poli wordt onze begeleiding aanbevolen voor deze mooie doelgroep als aanvulling en stimulans op de ontwikkeling.

Kinderen met Downsyndroom hebben vaak een specifieke hulpvraag en een specifieke aanpak nodig. Wij zijn hierin gespecialiseerd. Middels diverse trainingen en scholingen hebben wij ons in deze kinderen verdiept en door onze ervaring die we hebben opgedaan kunnen we stellen dat de hulp die wij bieden enorm bijdraagt aan de zelfredzaamheid om in de maatschappij kunnen participeren. Dit is dan ook ons uiteindelijk doel van de begeleiding die wij bieden: deze kinderen te laten opgroeien tot zelfstandige burgers in een inclusieve samenleving.

Er zijn verschillende organisaties die zich, net als wij, inzetten voor mensen met het Downsyndroom:

06 43 58 23 73