De droom van Down, zo noemt mijn zoon de kinderen met het Syndroom van Down. Een prachtige benadering vind ik zelf.

In de meeste gevallen heeft het Downsyndroom geen erfelijke oorzaak. Meestal wordt dit veroorzaakt door een foutje in de celdeling, waardoor er te veel chromosomen 21 in de zaad- of eicel terecht komen. Daardoor hebben zij een verstandelijke beperking, waardoor zij zich anders ontwikkelen dan gemiddeld.

Lichamelijk zijn er enkele kenmerken die veel voorkomen: bijvoorbeeld iets schuin staande ogen of slappe en grote tong. Tussen mensen met het Downsyndroom kunnen verschillen zitten in fysieke en verstandelijke kenmerken, ieder mens is immers uniek.

De stimulering van het kind kan een grote invloed hebben op de mogelijkheden tot ontwikkeling en is dus erg belangrijk. Kinderen met Down leren en ontwikkelen zich voornamelijk met 1 op 1 begeleiding. Alle kleine stapjes moeten deze kinderen worden aangeboden worden. Je kunt er niet van uitgaan dat zij dit uit zichzelf oppakken door naar een ander te kijken en te imiteren.

Door diverse logopedisten, scholen, ouders en op de Down Poli wordt onze begeleiding aanbevolen voor deze mooie doelgroep als aanvulling en stimulans op de ontwikkeling.

Er zijn verschillende organisaties die zich, net als wij, inzetten voor mensen met het Downsyndroom:

Bel DML Zorgbureau op: 06-43582373