Early Intervention

Veel kinderen met Downsyndroom hebben een achterstand in hun cognitieve en lichamelijke ontwikkeling. Met vroege ondersteuning, of early intervention, kan die achterstand echter worden beperkt. In de eerste levensjaren leert een kind enorm veel, zoals balans houden, omrollen, zitten, staan, lopen, eten, praten en zindelijk worden. Early intervention helpt voorkomen dat kinderen in een ontwikkelingsfase blijven hangen. Ouders krijgen bovendien steun, aanmoediging en informatie om hun kind optimaal te begeleiden.

Bij DML Zorgbureau werken we met de methode Kleine Stapjes, ontwikkeld door de Stichting Down Syndroom. Deze aanpak richt zich op de belangrijkste ontwikkelingsgebieden:

Communicatie
Taalontwikkeling, zowel in de periode vóór het kind kan praten als wanneer het begint met woorden. Taal wordt geleerd in sociale interacties, door spel en alledaagse activiteiten.

Grove Motoriek
Vaardigheden waarbij de grote spieren worden gebruikt, zoals zitten, kruipen, lopen, klimmen, een bal vangen en fietsen.

Fijne Motoriek
Het gebruik van de kleine spieren in handen en ogen. Dit gaat van de eerste greep van een baby tot meer complexe vaardigheden zoals tekenen en knippen.

Receptieve Taal
Het begrijpen van taal. Dit helpt kinderen luisteren, opdrachten uitvoeren en zelfstandig communiceren. Het omvat ook vaardigheden voor interactie, samen spelen en zelfredzaamheid.

Met deze methodiek bieden we kinderen met Downsyndroom een stevige basis om hun ontwikkelingsstappen te maken en zo zelfstandiger te worden.

06 43582373